Acasă » Articole » Stiai ca...

Ceaiul verde sau ceaiul negru?

Ceaiul este o băutură atât de apreciată încât este cea mai consumată din lume după apă. 

Este atât de îndrăgită încât a intrat în folclorul multor popoare, iar chinezii i-au dedicat un proverb care spune totul despre cât de iubit este ceaiul: „Mai bine să stau trei zile fără mâncare decât o zi fără ceai”. Multe cercetări s-au făcut pentru a demonstra cât de eficient este un ceai, de ce ar trebui să bem ceai şi, mai ales, ce fel de ceai ar trebui să bem.

Dar mai întâi ar trebui să lămurim ce înseamnă a bea un ceai. Dacă va imaginaţi că ceaiul reprezintă orice infuzie din plante, atunci vă înşelaţi. Ceaiul este o plantă în sine şi este clasificat în mai multe tipuri: ceai alb, ceai verde, ceai negru etc. Este cultivat mai ales în China şi Japonia, dar, cum această infuzie de ceai s-a răspândit pe tot globul, planta se mai cultivă şi în Brazilia, Argentina, în zonele tropicale şi subtropicale. Extrem de cerută, extrem de populară, planta în sine stă la baza unei întregi industrii.
Cât de bună este însă pentru sănătatea noastră?

Efectele benefice ale ceaiurilor

Ceaiul verde şi cel negru previn şi tratează foarte multe afecţiuni, având o mare valoare medicală. Se consideră că ceaiul verde are mai multe beneficii decât ceaiul negru, iar aroma sa atât de delicată, poate cea mai delicată din toate ceaiurile, este extrem de apreciată. Ceaiul verde conţine foarte puţină cofeină, fiind cel mai puţin riscant ceai clasic în condiţii de consum ridicat. De fapt, acest lucru îl diferenţiază de ceaiul negru: conţinutul de cofeină. Cofeina este cea care face diferenţa, de cele mai multe ori.

 

Ceaiul verde conţine fluorină, iar riscul apariţiei cariilor scade dramatic cu aproximativ 50%. Cel mai observabil efect şi cel mai dorit este înviorarea organismului, combaterea somnolenţei, a oboselii. Ceaiul verde este cu adevărat o plantă incredibilă, de care trebuie să profităm cât mai mult.

Dar, să nu uitam de celălalt soi de ceai: ceaiul negru. Trebuie să recunoaştem că ceaiurile negre au mai multă cofeină decât cele verzi, dar conţinutul este mai mic decât cel al cafelei. Este adevărat că acest lucru îl face mult mai popular. Efectele stimulatoare sunt mult mai evidente. Cu toate acestea, ceaiul negru este un foarte bun protector al organismului împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului.
Cei care au o tensiune mică, sunt hipotensivi, ar trebui să bea acest ceai, căci este un foarte bun stimulator cardiac. Excelent în problemele digestive, ceaiul negru trebuie să fie extrem de iubit de către femei: fiind un emulsificator pentru grăsimi, ajută foarte mult în reglarea greutăţii corporale. Probleme cu rinichii? Ceaiul negru are o acţiune diuretică şi alături de cel verde este extrem de apreciat în aceste cazuri.

Atât ceaiul verde, cât şi ceaiul negru este bogat în vitamine şi săruri minerale. Printre acestea, cea mai importantă este vitamina C.

Consumând zilnic două-trei ceşti, se asigură un aport important de vitamine ca B1, B2, B6, acid folic. Înlocuiţi oricând cafeaua cu un ceai verde sau unul negru. Ambele sunt mult mai sănătoase, iar organismul dvs. poate profita de avantajele acestora.

Efecte neplăcute ale ceaiurilor

Aţi putea spune că orice ceai, verde sau negru, trebuie să aibă şi contraindicaţii. Este un lucru normal. Hipertensivii nu trebuie să consume în exces. Nu uitaţi, ceaiurile conţin cofeină. Ceaiul verde nu are multă cofeină, are chiar cea mai mică cantitate de cofeină. Hipertensivii pot să bea o ceaşcă pe zi, cu o condiţie: întrebaţi-vă medicul cardiolog dacă vă dă voie.

 

În ultima vreme, tot mai multe persoane, mai ales cele tinere au probleme de asimilare a calciului. În aceste cazuri, este bine să evitaţi ceaiul negru. Conţine cea mai mare cantitate de cofeină. Persoanele care au probleme cu calciul se simt slăbite după ce beau ceai negru. Iar dacă în acel moment calciul se află la limita inferioară, acestea pot să aibă ameţeli sau, mai grav, senzaţii premergătoare pierderii cunoştinţei.

Cu toate acestea, nu ocoliţi ceaiurile. Au extrem de multe efecte benefice. Sunt adevărate farmacii, iar organismul nostru poate beneficia de ceea ce ele ne oferă. Opriţi-va câteva minute şi savuraţi această băutură. Dar nu uitaţi niciodată: nu exageraţi. Extremele sunt întotdeauna periculoase pentru trup şi suflet. Transformaţi băutul ceaiului într-o experienţă de viaţă, într-un moment de linişte, calm şi relaxare.

Categorie: Stiai ca... | Adăugat de: QuinQuin (2014-07-31)
Vizualizări: 199 | Rating: 5.0/2
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
More info


    contact
      oriental_market@yahoo.com