Acasă » Articole » Stiai ca...

Despre China

15 lucruri incredibile despre China

1. În fiecare an, în China se taie 20 de milioane de copaci, doar pentru a face faţă cererii de beţişoare (chopsticks)

2. Dacă liniile ferate chineze ar fi puse cap la cap (93.000 km), ar înconjura Pământul de două ori

3. Rezervele de cărbuni ale Chinei cântăresc cât 575 de milioane de balene albastre (115 miliarde de tone). Balenele albastre sunt cele mai mari animale care au trăit vreodată pe Terra.

4. În doi ani, China a produs mai mult ciment decât SUA în tot secolul al XX-lea

5. Fumatul ucide 1 milion de chinezi anual.

6. Rezervele de gaze naturale ale Chinei ar putea umple 1,24 miliarde de bazine olimpice (109,3 trilioane de metri cubi)

7. Consumul anual de tăiţei din China ar putea hrăni toată populaţia Algeriei de trei ori pe zi, timp de un an.

8. În China, se consumă anual 52 de milioane de tone de carne de porc, cât greutatea a 5.200 de turnuri Eiffel

9. Cei mai bogaţi 20 de chinezi au o avere de 145,1 miliarde de dolari, mai mare decât PIB-ul Ungariei.

10. Peste 30 de milioane de chinezi locuiesc în peşteri, mai mult decât întreaga populaţie a Arabiei Saudite

11. În oraşul Datang, supranumit ''oraşul şosetelor'', se produc 8 miliarde de perechi de şosete anual

12. Rata de sinucideri din China (22,2 sinucideri la 100.000 de persoane) este dublă faţă de cea din SUA

13. Ca suprafaţă, China este aproape la fel de mare ca SUA, dar foloseşte un singur fus orar

14. Industria alimentară din China hrăneşte 25% din populaţia lumii

15. Jumătate dintre porci trăiesc în China (475 de milioane).

Republica Populară Chineză-prescurtată China- este situată în partea de est a Continentului Asiei, pe malul Pacificului, fiind cea mai mare ţară din Asia ca suprafaţă şi a treia din lume după Rusia şi Canada.
China se învecinează la Est cu R.P.D. Coreeană, la Nord cu Mongolia, la Nord-Est cu Rusia, la Nord-Vest cu Kazahstan, Kirghistan, Tadjikistan, la Vest şi Sud-Vest cu Afganistan, Pakistan, India, Nepal, Sikkim şi Bhutan, la Sud cu Myanmar, Laos şi Vietnam, iar la Est şi Sud-Est marea o desparte de R. Coreea, Japonia, Filipine, Brunei, Malaysia şi Indonezia.
China este o ţară misterioasă şi frumoasă ce întotdeauna îşi atrage mereu vizitatorii plini de aventură.
Una dintre cele mai mari comori din China este istoria ei bogată. Dând naştere celei mai vechi civilizaţii din lume, istoria ei datează din urmă cu 3500 de ani.
Încă de acum 1.7 milioane ani îşi începe frumoasa poveste. Prima dinastie a fost dinastia Xia. Feudalismul a fost modelul economic și cultural dominant. Apoi, în 1911, revoluția condusă de Sun Yat-Sen a adus monarhia la capăt. La data de 01 octombrie 1949, Republica Populară Chineză a fost înfiinţată, numită "Republica Populară Chineză". De atunci, această țară s-a dezvoltat independent și viguros.
           În momentul de faţă China este alcătuită din 34 de unităţi teritoriale administrative de nivel provincial, dintre care 4 municipii de subordonare centrală, 23 de provincii, 5 regiuni autonome şi 2 regiuni administrative speciale. Mai mult de o cincime din totalul populaţiei Pământului trăieşte în China.
 China este ţara cu cea mai numeroasă populaţie din lume, având peste 1,284 miliarde oameni. Speranţa medie de viaţă a chinezilor fiind cuprinsă între 71,4 ani (bărbaţii – 69,63 ani, femeile – 73,33 ani).
Guvernul chinez a considerat planificarea familiei drept o politică fundamnetală de stat, adoptând metoda de îmbinare a îndrumării de stat cu acordul liber al cetăţenilor. Actuala politică cuprinde în principal realizarea căsătoriilor şi naşterilor mai târziu, mai puţine naşteri dar mai sănătoase şi un singur copil la un cuplu de soţi. În regiunile rurale, ca excepţie, familiile confruntate cu greutăţi pot să aibă după un interval de câţiva ani al doilea copil.
 În regiunile populate de minorităţi naţionale, politica este diferenţiată de la o minoritate la alta, în conformitate cu voinţa proprie a minorităţii, cu condiţiile concrete ale fiecărei minorităţi privind resursele naturale, populaţia, cultura, economia, obiceiurile şi datinile. De regulă, un cuplu de soţi pot avea al doilea copil. În unele regiuni este permis chiar al treilea copil. Pentru minorităţile ale cărei populaţie este prea mică, nu există limită de naşteri.
De când s-a aplicat această politică de planificare familiară în China, concepţia privind căsătoria şi naşterea întârziate, un număr mic de naşteri a fost acceptată de tot mai mulţi tineri, devenind treptat o modă.
China este o ţară socialistă, ce are o dictatură popular-democratică, condusă de clasa muncitoare şi bazată pe alianţa dintre muncitori şi ţărani. Socialismul reprezintă sistemul de bază al ţării.
 Adunarea Naţională a Reprezentanţilor Poporului din China, Conferinţa Consultativă Politică Populară din China, Consiliul de stat şi organismele subordonate, Comisia Militară Centrală, Tribunalul Popular şi Procuratura Populară reprezintă organele de stat ale Chinei.
Partidul Comunist Chinez - este echipa-pionier a clasei muncitoreşti chineze, ca şi a poporului şi naţiunii chineze, fiind conducerea-nucleu a cauzei socialiste cu specific chinezesc.. Idealul suprem şi ţelul final ale Partidului Comunist Chinez le constituie realizarea comunismului.

Categorie: Stiai ca... | Adăugat de: QuinQuin (2014-11-12)
Vizualizări: 146 | Tag-uri: China, chinezii, lucruri minunate despre china, cultura chineza, despre China | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
More info


    contact
      oriental_market@yahoo.com